Eerder heb ik omschreven dat je in Qigong, Taijiquan en Yoga met de “Huang” werkt. In oude medische teksten kom je deze termen ook tegen.
De Gao

De Huang
2 weefsel soorten die een belangrijke rol spelen bij de microcirculatie en energie uitwisseling. 

Huāng -
Het bindweefsel inclusief alle vliesverbindingen met daarin bindweefselstrengen + Kraakbeen structuren + aanhechtingen etc. Het is nat weefsel. Water is een informatiedrager.
In het weefselvocht vindt de uitwisseling van de micro circulatie plaats.

  • Yin gaat de cel in = pakketje ruw materiaal
  • De cel zet Yin om in Yang = transformatie
  • Yang gaat de cel uit = ruw materiaal is omgezet in functie

(Soms wordt er met Huāng ook het gebied tussen het hart en het middenrif mee bedoeld, maar dan wordt de term in een andere context gebruikt).

Gāo -
Dit wordt vertaald als vet, cream, olie of plakken. Vetweefsel = waterafstotend. Het vet werkt als isolatiemateriaal (kan geen vocht doorheen) zoals kunststof isolatie bij een elektrische draad. Bovendien is vet opslag energie. Je kunt vet gebruiken als brandstof.

Hard, zacht en leeg
Stel je voor dat je een huis gaat bouwen. Er is een stevige basis en een stevige structuur nodig. Er zijn muren die hiervoor zorgen. In de muren zijn openingen die zorgen voor ramen en deuren. Tussen de muren heb je lege ruimtes die de kamers vormen. Er worden stroomkabels aangelegd waterleidingen, rioleringen etc. aangelegd. Nu de vergelijking met je lichaam. Er zijn stevige structuren die ervoor zorgen dat je lichaam in als een pudding in elkaar zakt (legoblokjes structuur). Iets minder harde structuren zoals pezen, nog iets zachter als spieren, nog iets zachter als losmazig bindweefsel, en nog iets zachter als weefselvloeistof (water structuur/volume). Water is als postNL van het lichaam. Het brengt pakketjes rond. Er zijn nog meer bedrijven die pakketjes rond brengen in het lichaam maar water is de grootse pakketbezorger. Yin is het pakketje wat nog niet is uitgepakt. Het ruwe materiaal wat nog niet is bewerkt. De boom is nog niet omgevormd tot tafel. Er gaat een heel proces aan vooraf. Het proces = Yang.

Muurtje bouwen
Je materiële basis = Yin. Het bouwen van het muurtje = Yang. Zonder stenen en cement (materiele basis) komt er geen muurtje. Als er niemand is die het muurtje komt bouwen (functie = Yang) komt er ook geen muurtje. Yin en Yang hebben elkaar nodig, sterker nog, ze zijn altijd samen aanwezig. Het is een twee-eenheid. De twee kanten van het zelfde geheel.

Nat, natter, natst, droog, droger, droogst
Het lichaam wordt in oude Chinese teksten vergeleken met het landschap (microkosmos/macrokosmos). De meridianen worden vergeleken met kanalen, rivieren, zeeën, etc. In een huis heb je watersystemen die gesloten zijn. Je mag ten minste hopen dat de waterleiding niet lekt want anders heb je een loodgieter nodig. Een rivier is een onderdeel van een ecosysteem. Er gebeurt van alles in en rondom een rivier. Er komt iets in, er gebeurt wat mee (omvorming) en er gaat weer iets uit. In een rivier is er een uitwisseling met land en lucht. In de kanalen van het lichaam is er een uitwisseling met het vloeistofbadje rondom de cellen. Hoe harder het weefsel hoe minder vloeistof er in kan stromen. Bovendien stoot vet vloeistof af.

Microcirculatie
Bloed ( - xuè ) en vloeistof zorgt ervoor dat er in je lichaam transport mogelijk is. De kanalen (materiele basis) zorgt voor aanvoer en afvoer van wat er doorheen stroomt (functie). Zie het niet los van elkaar maar als een twee-eenheid. Het gaat langs alle organen en vertakt zich in steeds kleiner wordende kanaaltjes totdat deze uitkomen in het vloeistofbadje van de cellen. Vloeistof is ook een informatiedrager. De communicatiestofjes zwemmen er als kleine visjes in rond en prikkelen de cellen die hier gevoelig voor zijn. Er is voortdurend een uitwisseling tussen land (droog) en rivier (nat) en alle tussenvormen die hierin mogelijk zijn zoals bijvoorbeeld drassig land. Er kan een - xū (leegte, tekort) en een shí (volte, teveel) in het bloed en de vloeistoffen aanwezig zijn.

Van oppervlakkig naar diep
Als je het als een levend landschap ziet dan vindt tussen deze lagen steeds een uitwisseling plaats en elk weefsel gebruikt, verbruikt, verandert, neemt deel aan het geheel. Het ene weefsel is droger of vochtiger dan het andere weefsel. Het ene weefsel is zuurder of zouter dan het andere weefsel etc. Elk deel kent zijn eigen unieke samenstelling zoals elke rivier zijn eigen kenmerken heeft.

  • Huid = pi , fu , ji
  • Vet = gao , zhi , fei
  • Vlies = huang, mo
  • vlees/spier = rou
  • vaten = mai (jing )
  • membraan huang
  • bot = gu
  • merg = sui
Back to top