De buik als tweede brein

De ingewanden zijn het grootste afweerorgaan in het menselijk lichaam, het heeft 70% van de afweercellen van het menselijk lichaam, die allemaal verbonden zijn met het abdominale brein. (Chinese geneeskunde = de Wei Qi wordt gemaakt in de darmen). Meestal reageren de buikhersenen op de zelfde manier als de hersenen in een ziekmakend proces. Bij patiënten met Parkinson en Alzheimer zie je in zowel de hersenen als de buik afsterving van cellen. Wanneer de hersenen bezig zijn met onrust of angst dan reageert het spijsverteringsstelsel hierop met krampen en diarree.

Medicijnen die voorgeschreven worden voor psychische problemen beïnvloeden vaak de darmen. Dit zou je kunnen verklaren doordat de hersencellen en de buikcellen de zelfde bouwstenen hebben en daardoor op de zelfde chemische stofjes reageren. Geneesmiddelen tegen depressie kunnen bijvoorbeeld je spijsvertering ondersteboven gooien. De buikhersenen kunnen ziek worden en zelfs zieker dan de hersenen. Wanneer de buikhersenen ontregeld raken, raakt het hele spijsverteringssysteem in chaos. Bovendien kan niet goed functionerende buikhersenen je emotioneel uit balans brengen en zelfs een depressie veroorzaken

Onderzoekers geloven dat er meer zenuwbundels zijn die van de buik naar de hersenen gaan dan die van de hersenen naar de buik. Meer dan 90% van de zenuwverbindingen zijn van de buik naar de hersenen. 95% van de signaalstofjes (neurotransmitters) worden gemaakt door de buikhersenen en de hersenen van de onderbuik kunnen informatie opslaan en deze informatie naar de hersenen verzenden.

Uit onderzoeken is gebleken dat het abdominale brein een geheugen heeft en dat het biologisch materiaal hiervoor de zelfde is als van de hersenen. Als je een lange tijd een emotie hebt gehad bijvoorbeeld bang bent geweest dan laat dit sporen achter in de buikhersenen.

Als je droomt reageren de darmen op wat je meemaakt in je droom. Omgekeerd beïnvloedt de beweging van je darmen je dromen. Studies tonen aan dat de ritmische kneedbeweging van de darmen ontstaat bij rustige slapen en dat de bij een onrustige droom de darmen onrustig bewegen. De onrustige darmbewegingen hebben weer een onrustig effect op de dromen. Daarom klagen veel patiënten met functionele darmstoornissen altijd over een slechte nachtrust. Wanneer we te veel gegeten hebben of verkeerde dingen hebben gegeten slapen we ook vaak onrustig of hebben slechte dromen.

Het enterisch zenuwstelsel (ENS)
dit is het eigen zenuwstelsel van het spijsverteringsstelsel. Het is een onderdeel van het onwillekeurige (autonome) zenuwstelsel. Normaal gesproken communiceert het zenuwstelsel van je spijsvertering met het centrale zenuwstelsel via o.a. de nervus vagus. Als deze zenuw tijdens onderzoeken wordt doorgesneden zie je dat het zenuwstelsel van je spijsvertering ook zelfstandig blijft doorwerken alsof het een eigen brein heeft.

Het enterisch zenuwstelsel bevat zenuwcellen voor spierbewegingen en zenuwcellen om te voelen. Het bevat ook interneuronen. Dit zijn schakelcellen die zenuwen aan elkaar koppelen. Het ENS en het maakt gebruik van meer dan 30 neurotransmitters (signaalstofjes), waaronder acetylcholine, dopamine en serotonine. Deze en andere eigenschappen maken het voor het ENS mogelijk als een zelfstandig systeem te functioneren.

 

Back to top